ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

malo kolača

Rođendan ili blagdan sa sladicama od kestena 
Štrudla od kestena

Još jedna od naših štrudli. Vjerujte: priča da pravljenje štrudli je zahtjevna stvar, su samo predrasude!  Ova štrudla će zbog maslaca dugo ostati svježa. 

Potrebno je:
za tijesto:
40 g svježega kvasca,
400 g brašna,
250 g margarina,
1 jaje,
1 žumanjak,
100g šećera,
50 ml mlijeka;

za nadjev:
300 g očišćenog kuhanog kestena,
150 g piškotnih mrvica,
50 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
1 jaje.

Kvasac rastopimo u mlijeku, dodamo žlicu šećera i sačekamo dok ne počne da raste. Pomiješamo brašno, jaje, žumanjak i margarin. Dodamo kvasac i zamjesimo tijesto. Ostavimo da odstoji pola sata.
Kesten pire pomiješamo sa piškotnim mrvicama, šećerom i slatkim vrhnjem. Ukoliko nadjev bude pregust dodamo još malo slatkog vrhnja. Tijesto razvučemo na tanko i namažemo ga nadjevom. Uvijemo u štrudlu i položimo u podmazan pleh. Štrudlu premažemo žumanjkom i pečemo na 170˚ C oko pola sata.
Rođendan ili blagdan sa sladicama od kestena
Rolada od kestena
Brzo pripravljena, sočna i mirisna - jedan komad neće biti dovoljno! 

Potrebno je:
za biskvit:
5 jaja,
5 žlica šećera,
2 žlice brašna,
3 rebra naribane čokolade;

za nadjev:
200 g očišćenog kuhanog kestena,
50 g šećera u prahu,
200 ml slatkog vrhnja.

Jaja i šećer pjenasto umutimoi, dodamo brašno i naribanu čokoladu. Smjesu  izlijemo u pleh, koji smo obložili papirom za pečenje, pečemo 8 minuta na 200˚ C. Pečen biskvit okrenemo na foliji, zavijemo pričekamo da se ohladi.
Za nadjev slatko vrhnje natučemo u čvrsti šlag, dodamo kesten pire i šećer. Premažemo ohlađeni biskvit i uvijemo u rolad.

Rođendan ili blagdan sa sladicama od kestena 
Kestenove kuglice
Ove jednostavne kestenove "lizalice" su bile hit ove godine: djeca ih razgrabe u tren.. Možda bi se isplatilo tako „prodavati“ brokule i mrkvu?
Potrebno je:
100 g piškotnih mrvica ili zdrobljenog keksa,
200 g očišćenog kuhanog kestena,
100 g putera,
200 ml slatkog vrhnja,
50 g šećera,
50g čokolade,
i čokolade za preljev.
Izmiješamo sve sastojke, ako je smjesa previše rijetka, dodamo još malo mrvica, a ukoliko je previše gusta dodamo joj malo slatkog vrhnja. Oblikujemo kuglice i stavimo plastične štapiće. Ostavimo kuglice na hladnom mjestu da očvrsnu, a poslije ih umočimo u rastopljenu čokoladu i stavimo u papirne košarice. 
Rođendan ili blagdan sa sladicama od kestena 
Čokoladni  muffini sa kremom od kestena
Ovaj desert možemo lako da napravimo po receptu za čokoladne muffine i ukrasimo ih kremom koju smo koristili za rolad od kestena. 
Potrebno je:
za mufffine: 
1 / 4 šalice maslaca,
15 dag čokolade,
2 jaja,
1,5 šalice šećera
2 šalice brašna
1,5 šalice mlijeka
2 žličice praška za pecivo
1 / 2 žličice soli
vanilin šećer;

za kremu:
200 g očišćenog kuhanog kestena
50 g šećera u prahu,
200 ml slatkog vrhnja.

Maslac i čokoladu rastopimo na pari. Jaja umutimo sa šećerom i pomiješamo sa čokoladnom smjesom. Pomiješamo sve suhe sastojke i sa mlijekom ih naizmjenično dodajemo predhodno pripremljenoj smjesi. Brzo promiješamo i napunimo papirne košarice za muffine. Pečemo ih na temperaturi od 180˚ C oko 15 minuta.
Za kremu utučemo slatko vrhnje, dodamo kesten pire i šećer. Šlag nanesemo špricom preko muffina.
Naša zbirka recepata bit će završena sa grešnim čokoladnim desertom, namirisanim rumom. 

Rođendan ili blagdan sa sladicama od kestena 
Rum kocke
Desert ne zahtjeva puno, točno izrezane kockice koje djeluju tako privlačno, a o mirisu da i ne govorim!

Potrebno je:
za tijesto:
1, 25 šalice brašna
1,5 žličice praška za pecivo,
pola čajne žlice sode
100 g čokolade
1,5 šalice šećera
0,5 šalice tople vode
3 jaja
žlica kakaa
220 g maslaca
0,75 šalice kiselog vrhnja
žlica ruma

za preljev:

100 g čokolade za kuhanje,
100 ml slatkog vrhnja,
50 g maslaca.

U posudi izmješamo brašno, prašak za pecivo i sodu. Zasebno rastopimo čokoladu na vručoj pari i dodamo šećer. Pjenasto umutimo jaja, dodamo puter, rastopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i rum, i polako dodajemo mješavinu brašna, praška za pecivo i sode.
Tijesto izlijemo u pleh i pečemo na 170˚ C približno 30 minuta. Da li je tijesto pečeno provjerimo čačkalicom.
Zatim rastopimo maslac i čokoladu  i pomiješamo sa vrhnjem. Prelijemo preko ohlađenog kolača. Pričekamo da očvrsne i potom izrežemo na kocke.
Dakle, ovo su bili naši fantastični recepti sa kestenjem: pripremite ih za blagdane, rođendane, obljetnice, vjenčanja i proslave, ili neke druge prigode koje ćete iskoristiti za druženje – ispecite i uživajte!



a sve te recepte i više možete pronači ovdje.....

Nema komentara:

Objavi komentar

hvala na komentaru, uvijek ste dobro došli na moj blog vaše me pohvale potiču da budem još bolja!!! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...